ΠΟΠ ΧΑΝΔΑΚΑΣ –CANDIA

Η μοναδικότητα των οίνων Π.Ο.Π Χάνδακας-Candia, οφείλεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής σε συνδυασμό με τις καλλιεργούμενες ποικιλίες και τις εφαρμοζόμενες καλλιεργητικές τεχνικές. Το κλίμα της περιοχής, το ανάγλυφο και η σύσταση του εδάφους (μεγάλες πλαγιές), παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην επικράτηση ενός χερσαίου μεσογειακού μικροκλίματος, που χαρακτηρίζεται από ήπιο χειμώνα και δροσερό καλοκαίρι. Αυτές οι κλιματικές συνθήκες συμβάλουν στην παραγωγή οίνων ποιότητας με χαρακτηριστικό αρωματικό προφίλ και δροσερές οξύτητες. Για τους οίνους ΠΟΠ Χάνδακας-Candia, η μόρφωση των πρέμνων των ποικιλιών αμπέλου γίνεται σε κυπελλοειδή ή σε γραμμικά σχήματα. Τα σταφύλια προέρχονται από αμπελώνες ηλικίας μεγαλύτερης των τεσσάρων (4) ετών. Τα εδαφοκλιματικά χαρακτηριστικά των περιοχών της οριοθετημένης ζώνης είναι κατάλληλα για την καλλιέργεια των ποικιλιών αμπέλου από τα σταφύλια των οποίων παράγονται οι ανωτέρω οίνοι.
Ο Χάνδακας, το σημερινό Ηράκλειο, υπήρξε το σημαντικότερο κέντρο της πολιτικής, κοινωνικής, πνευματικής, στρατιωτικής και εμπορικής ζωής του νησιού κατά τη Βενετοκρατία, με διοικητικές υπηρεσίες οργανωμένες κατά το πρότυπο της Βενετίας και οχυρωμένος με βενετσιάνικα τείχη.

Οινολογικές πρακτικές

Αμπελουργική Ζώνη

Γεωγραφικό περιβάλλον και γεωγραφική προέλευση.

Στην αμπελουργική ζώνη μέσα στην οποία μπορούν να παραχθούν οι οίνοι Π.Ο.Π. Χάνδακας-Candia, το υψόμετρο φτάνει περίπου έως 700 μέτρα. Οι ορεινοί όγκοι που υπάρχουν στο κέντρο της ζώνης προστατεύουν τους αμπελώνες της περιοχής από τους θερμούς νότιους ανέμους, οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην ανάπτυξη της αμπέλου.
Παράλληλα οι δροσεροί βόρειοι άνεμοι, (απουσία ορεινών όγκων στην βόρεια πλευρά), βοηθούν ώστε η θερμοκρασία κατά την διάρκεια του καλοκαιριού να διατηρείται σε ικανοποιητικά επίπεδα με αποτέλεσμα, αφενός τον περιορισμό θερμικών αποπληξιών στους αμπελώνες και αφετέρου την οψιμότερη ωρίμανση των οινοσταφύλων.

CandiaPdo

Λάβετε ενημερώσεις μας

επικοινωνηστε μαζι μας

CandiaPdo